samen planten_1067x800

Kinderdagverblijf De Steenuiltjes en buitenschoolse opvang De Steenarend verhuizen naar een nieuw gebouwd pand in Bilthoven en de vestigingsmanager wil voor de kinderen graag een avontuurlijke buitenruimte. Op basis van deze wens en de inbreng van pedagogisch medewerkers en betrokken ouders is Studio Hof aan de slag gegaan met het ontwerp.

Al vroeg in de ontwerpfase ontstond het idee van een doorlopend parcours om de twee tuindelen rond het pand met elkaar te verbinden. Op dit pad door het groen komen de kinderen verschillende activiteiten tegen. Studio Hof houdt van variatie: niet alleen verschil tussen de activiteiten, maar ook verschillen binnen elke spelaanleiding. Zo is er voor elk kind, jong en oud, klein en groot, iets om te spelen.

Zintuiglijk spelen kunnen de kinderen tussen de bloemen en planten van het vlinderpaadje (zien, ruiken, voelen), op de voelstenen en bij de muziekinstrumenten. Ontwikkeling van de motoriek en balans wordt gestimuleerd met de klauterboomstammen, de afwisselende stammetjesrand van de zandcirkel en de speelheuvel met een spannende, steile helling en een relaxte, flauwe helling en als extra’s een tunnelbuis en glijbaan. De wilgenhut, de lage, golvende haag met kijkgaten en de moestuinbakken bieden ontdekplekken en nog meer beleving van de natuur.

Vrije ruimte om te rennen en fietsen is er bij de entree, het grasveld en het fietspleintje. Plek om uit te rusten of even de kat uit de boom te kijken is er ook. De babybox, kleinere zandbak en picknicktafels zijn gegroepeerd in een rustige zone.

Halverwege het parcours komt een tamme kastanjeboom die groot uitgroeit. Verderop twee kleinere krentenboompjes. Net als bij de perenboom bij de entree kunnen de kinderen hieraan de seizoenen aflezen: bloesem in de lente, groen blad in de zomer, mooie herfstkleur met besjes waar vogels op afkomen en een grillig wintersilhouet.

Door geurende en beweeglijke planten te plaatsen in het groenvak vlakbij de zandbak en babybox beleven ook de allerkleinsten meer van het groen. Ook staan daar planten met verschillende structuren, zoals slangebaard met zwarte puntige bladeren en ezelsoor met zachte, aaibare blaadjes.

Fotoverslag op facebook

Samen met De Werkverzetter en aannemingsbedrijf Avezaat is het ontwerp gerealiseerd tot een buitenruimte vol mogelijkheden om te spelen & ontdekken.

aanleg

aanleg

 

inbreng kinderen bij het schetsontwerp

inbreng kinderen bij het schetsontwerp

bijzondere beplanting

bijzondere beplanting

 

klauteren, zitten en balans

klauteren, zitten en balans

voelstenen

voelstenen

speelheuvel

speelheuvel

If you like this project, please take a second
to share with the world so Studio Hof can grow!