Ecologisch evenwicht

Posted by | March 07, 2014 | Biologie, Kinderen | No Comments

Hoe ontwerp je een levende tuin? Een tuin met planten die een natuurgevoel geven en veel nuttige dieren aantrekken.

bijen-bestuivingPlant & dier kunnen namelijk niet zonder elkaar. Bekendste voorbeeld is misschien wel de bestuivende bij. De bij heeft het moeilijk door steeds meer eenzijdige landbouw. Zonder bijen, echter, zou de groenten- en fruitafdeling in de supermarkt er akelig leeg uitzien.

De natuur houdt van verscheidenheid, en een gemengde beplanting verbetert de biodiversiteit. Maar van mij hoef je de tuin niet vol te zetten met enkel wilde, inheemse planten om de meeste dieren te lokken. Een beplantingsontwerp is in eerste instantie bedoeld voor mensen. Tuinplanten die er gewoon mooi uitzien, maar weinig betekenen voor het dierenleven mogen dus best, moeten in mijn ogen ook. Zonder sier verliest de tuin haar visuele aantrekkingskracht, en boet daarmee in aan interesse. En zonder interesse in je tuin vergaat de betrokkenheid ermee, komt het steeds verder van je af te staan. Hoe dan wel? Het sleutelwoord is evenwicht.

Maar dat evenwicht is nog niet zo eenvoudig te bereiken.

vlinderZo mogen er in mijn eigen tuin best brandnetels blijven staan. Brandnetel wordt bezocht door wel 50 soorten vlinders. Goed plantje dus om in je tuin te hebben. Maar dan liefst wel in een verborgen hoekje. Toevallig was dat in onze tuin niet zo heel ver van de trampoline vandaan. Prima, niemand had er last van, en de vlinders een mooie eitjeslegplek. Tot onze jongste dochter in de zomer met een reuzensprong middenin dat brandnetelbosje belandde. Oei.

Gelukkig staat er achter ons schuurtje wat weegbree, en heeft onze jongste het sindsdien over die grote antiprikkelbladeren. Maar die brandnetels gingen eruit. Jammer voor de vlinders, fijner voor onze dochters. Tot ik las dat dovenetel ook veel diervriendelijke eigenschappen heeft, leuk bloeit en bovenal niet prikt. Een prettige vervanger voor de brandnetel.

Een ecologisch evenwicht bereiken is zo makkelijk nog niet, maar door dit soort ervaringen raakt de tuin steeds meer in balans, en wordt het steeds meer een plek die fijn is voor zowel mens, dier als plant.

Later meer tips voor een levende tuin