Spitten of karton?

Posted by | February 23, 2014 | Moestuin | No Comments

Nu heb ik een moestuinplannetje (>>zie link), volgende stap is om de grond te gaan bewerken. Compost, mest, spitten? Mulchen, onkruid bestrijden. Wat is goed? Wat is nodig? Boeken vol zijn erover geschreven. Zo blijkt er een tweestrijd te bestaan tussen spitten of bedekken met karton om het onkruid te lijf te gaan. Na flink wat ingelezen te hebben, raak ik steeds meer overtuigd van het idee dat spitten het bodemleven ruw verstoort en onkruid juist ruimbaan biedt om te ontkiemen. Maar ik blijf een beginneling en wil graag proefondervindelijk leren wat het beste werkt: spitten vs. bedekken.

spitten_1067x800 Vol goede moed toog ik met al het verzamelde karton naar ons Hof. Die moed zonk me aldaar snel in de schoenen. Of laarzen. Het waaide zo hard dat de eerste flappen karton al in de appelboom belandden voor ik de volgende strook goed en wel kon neerleggen. Natuurlijk kwam juist toen de buurman kennismaken. Degene die al 25 jaar op het volkstuincomplex zit..

Toch zet ik mijn karton vs. spitten-experiment voort, zij het op iets kleinere schaal. Slechts 1 perk heb ik nu met karton bedekt. Daarop komt een laag van 15 cm dik schone fabriekscompost. De andere bedden spit ik om. Op het laatste bed stond al rabarber, dus daar maak ik een bed voor vaste gewassen van, scheelt 7 x 1,2 m spitten. Kan ik meteen kijken welke invloed niets doen heeft.

Nieuwsgierig naar wat er allemaal in de bodem zit? Later meer daarover