Moestuin

Spitten of karton?

Posted by | Moestuin | No Comments

Nu heb ik een moestuinplannetje (>>zie link), volgende stap is om de grond te gaan bewerken. Compost, mest, spitten? Mulchen, onkruid bestrijden. Wat is goed? Wat is nodig? Boeken vol zijn erover geschreven. Zo blijkt er een tweestrijd te bestaan tussen spitten of bedekken met karton om het onkruid te lijf te gaan. Na flink wat ingelezen te hebben, raak ik steeds meer overtuigd van het idee dat spitten het bodemleven ruw verstoort en onkruid juist ruimbaan biedt om te ontkiemen. Maar ik blijf een beginneling en wil graag proefondervindelijk leren wat het beste werkt: spitten vs. bedekken.

spitten_1067x800 Vol goede moed toog ik met al het verzamelde karton naar ons Hof. Die moed zonk me aldaar snel in de schoenen. Of laarzen. Het waaide zo hard dat de eerste flappen karton al in de appelboom belandden voor ik de volgende strook goed en wel kon neerleggen. Natuurlijk kwam juist toen de buurman kennismaken. Degene die al 25 jaar op het volkstuincomplex zit..

Toch zet ik mijn karton vs. spitten-experiment voort, zij het op iets kleinere schaal. Slechts 1 perk heb ik nu met karton bedekt. Daarop komt een laag van 15 cm dik schone fabriekscompost. De andere bedden spit ik om. Op het laatste bed stond al rabarber, dus daar maak ik een bed voor vaste gewassen van, scheelt 7 x 1,2 m spitten. Kan ik meteen kijken welke invloed niets doen heeft.

Nieuwsgierig naar wat er allemaal in de bodem zit? Later meer daarover

Snoepen tussen de sierplanten of net als oma in perken?

Posted by | Moestuin, Ontwerp | No Comments

O zo mooi, hoe dahlia’s kleuren bij de snijbieten of lavendel bij rode kool. Vooral in een wat kleinere tuin waarin toch al zoveel wensen vervuld moeten worden, is het een goed idee: eetbare gewassen tussen de sierplanten. Rode melde en dille tussen siergras en andere tuinplanten

 
Rode melde en dille tussen siergras en andere tuinplanten

 De prachtigste tuinen heb ik zo gezien, waarin alles zomaar wat door elkaar lijkt te staan. Hoezeer ik zo’n snoeptuin ook propageer, in mijn Hofje komt een traditionele structuur: perken. Per gewasgroep een of meerdere perken, allemaal even groot, zodat ik elk jaar  hetzelfde kan zaaien en goed
aan wisselteelt kan doen

Hoog tijd om te gaan puzzelen wat waar komt te staan en hoeveel van elk gewas. Later meer over dat moestuinplannetje en vruchtwisseling.

Eerste stappen in de moestuin

Posted by | Moestuin | No Comments

Het oude mesje van mijn opa, ik heb het nog steeds en net als opa gebruik ik het overal voor. Het ligt zo goed in de hand.

mesjeDit mesje is het beginpunt van een van mijn dromen. En die droom komt na een hele poos op een wachtlijst uit: een Hofje erbij! Eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en gebeld naar de volkstuinvereniging. Bleek ik bovenaan de wachtlijst te staan, ik mocht een moestuin gaan uitzoeken. En daar zat een prachtige bij, compleet met oude fruitboompjes, grasveldje, een kasje en schuur, en aangrenzend een sloot. Ik zag het al helemaal voor me: de kinders met een schepnetje bij de sloot, frambozen snoepend of spelend op het gras terwijl ik mijn tijd al schoffelend bij de moesbedden doorbreng en zwaai naar vriendlief die komt aanwaaien en bedenkt wat te gaan eten die avond.. Zal ons hofje net zoveel lekkers voortbrengen als de moestuin van opa & oma?

Genoeg gedroomd, eerst moet er nog flink worden geschrobd, plankjes vervangen, struiken verplaatst, een compostbak gemaakt.  En een plannetje worden bedacht. En natuurlijk gespit. Of niet?